Tag Archives: stare novcanice

Ako imate stare NEMAČKE MARKE,možete odmah da počnete da skačete od sreće!

Iako Nemačka već dugo kao svoju valutu koristi evro, sa vremena na vreme tu i tamo, pojavi se veća količina nemačkih maraka i dalje velike vrednosti.

Iako se najčešće falsifikuju evro, dolari i naravno naši dinari, čak iako više nema u opticaju nemačkih maraka, zabeleženi su pokušaji unovčavanja takvih falsifikovanih novčanica.

Imate ove stvari u kući ili se spremate da ih bacite? NIKAKO ne radite to, doneće vam punu kesu NOVCA!

Tako da, ako kojim slučajem pronađete štek nemačkih marki na vašem tavanu, proverite da li su falsifikati samo zato jer jedino mesto gde možete da ih zamenite je Narodna banka Srbije. I ne morate da žurite, Nemačka je objavila da će zauvek biti omogućena zamena ovih novčanica.

Postoji još 10 valuta koje se zvanično ne koriste ali se i dalje kotiraju na zvaničnoj listi NBS. Razlog za to je potreba vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

Neverovatno otkriće: U ovim telefonima se nalazi ZLATO, evo kako da ga izvadite, a evo koliko ćete zaraditi verovali ili ne! (VIDEO)

Izvor: Srbijadanas

Ukoliko imate ovakvih 100 dinara, možete ih zameni ODMAH ZAMENITI ZA 15.000 evra! (FOTO)

Srbija je ogrezla u ekonomskoj krizi i sa 100 dinara ne možete ni pošten doručak da imate. Međutim, ukoliko imate ovu “stotku”, vi ste pravi srećnik jer je možete zameniti za 15.000 evra, tvrde kolekcionari.

Naime, radi se o novčanici iz 1884. godine

Cena starog novca se određuje u zavisnosti od očuvanosti i retkosti, a najskuplja je upravo ta novčanica od 100 dinara stara 140 godina.

Njena konkurencija po vrednosti je novčanica iz 1885, i u pitanju je 10 dinara. Za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra. Ove novčanice su vredne zbog toga što su retke, jer su povučene iz upotrebe, a deo njih je i izgubljen.

100dinarastarih

Strast prema starom novcu

Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno retka kao skupocene novčanice. Ovim hobijem se bavi par desetina hiljada ljudi, a za najvrednijim primercima vlada prava pomama. Ovaj hobi naziva se i numizmatika, a u Srbiji postoji najmanje tridesetak numizmatičarskih udruženja i čak 10.000 hiljada slobodnih kolekcionara.

Izvor: BKTVNews